Print deze pagina
zondag, 13 april 2014 20:27

Nederlandse editie van de 3e internationale Big Brother Dag

Op 8 juni 1949 publiceerde George Orwell zijn boek '1984' waarmee hij de term 'Big Brother is Watching You' introduceerde.

Dit jaar, exact 65 jaar later en 30 jaar na 1984, zal op de 3e  internationale Big Brother Dag in Nederland actie gevoerd worden onder het motto '1984 = NU'.

Op zondag 8 juni 2014 organiseert Burgerrechtenvereniging Vrijbit in Nederland de 3e  internationale Big Brother Dag. Exact 65 jaar na publicatie van het boek en  30 jaar na 1984. Tijdens die dag wil Vrijbit, onder het motto ‘1984=NU’, de aandacht vestigen op de boodschap van het boek,die heden ten dage relevanter dan ooit is.

Het doel van de actie is om het publiek te laten nadenken over de toenmalige toekomstvisie van George Orwell: een Staat die ieders doen en laten registreert, controleert en manipuleert. En hoe zich dit verhoudt tot de huidige ontwikkeling in de samenleving waarin het gedrag van het individu, zowel door overheden, bedrijven als door andere mensen zodanig intensief in de gaten wordt gehouden en geëxploiteerd, dat met de huidige technologische mogelijkheden niemand meer 'onbespied' en in vrijheid kan leven.

Boekhandel en bibliotheek

Opzet van de actiedag is om landelijk alle boekhandels en bibliotheken op ter roepen om aandacht te geven aan het boek van George Orwell. Dit kan eenvoudig gerealiseerd worden door in hun etalage of in de winkel/bibliotheek wat ruimte te reserveren voor het boek 1984 (en gerelateerde boeken) en een door ons aangeboden poster. Klanten en voorbijgangers worden er zo op geattendeerd dat het beroemde boek nog steeds overal verkrijgbaar is en het de moeite waard is om aan de hand daarvan na te denken over de hedendaagse surveillancemaatschappij.

Wilt u zich als boekhandel bij dit initiatief aansluiten? Medio mei 2014 krijgt u daartoe per email een gericht verzoek, maar u kunt natuurlijk ook zelf het initiatief nemen om ons hierover te benaderen. Contact persoon voor deze actie is Angélique Koelewijn.

Aanvragen voor informatie of verzoek contact met u op te nemen kunnen gestuurd worden via e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. Big Brother Dag.

Particulieren

Wie lokaal wil helpen met de promotie van de Big Brother Dag in ‘eigen’ stad of dorp , vragen we eveneens om contact op te nemen.  

Ook mensen die een goed idee hebben om de discussie op 8 juni nog meer te doen aanwakkeren, zijn meer dan welkom!

Mail ons!

Angélique Koelewijn p/a Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. Big Brother Dag.

Download poster pdf

Download poster jpgJPG

Poster kunnen op verzoek ook tegen frankeerkosten worden toegestuurd. Neem daarvoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer info zie:

https://www.no-cctv.org.uk/action_1984_actionday.asp

https://1984actionday.wordpress.com/1984actionday/

1984 Action Day Promo 2013  https://vimeo.com/67646815

1984 Action Day Promo 2014 homepage www.vrijbit.nl   

Bekijk ook eens onze aanbevolen literatuur lijst.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door:
Burgerrechtenvereniging Vrijbit
Kollektief Kafé "de Bijstand"
Actiefonds XminY
Stchting Overal

 

Media