De onzin van het technologische solutionisme

maandag, 09 juni 2014 23:35

Internetscepticus Evgeny Morozov komt naar Amsterdam ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van zijn boek To Save Everything, Click Here. The Folly of Technological Solutionism.

Morozov houdt een lezing en gaat in gesprek met referenten over zijn boek.

 

Over Evgeny Morozov

Evgeny Morozov begon zijn loopbaan ooit als onvervalste internetoptimist. Hij heeft zijn mening bijgesteld: nu wordt hij omschreven als cyberpessimist en internetscepticus. Hij groeide op in het zuiden van de voormalige Sovjetrepubliek Wit-Rusland. 'Niet bepaald een oase van liberale democratie,' zoals hij zelf zegt. Hier raakte hij gefascineerd door de manier waarop technologie autoritaire maatschappijen opener zou kunnen maken. Op zijn zeventiende ging hij bedrijfskunde en marketing studeren aan de American University in Bulgarije, dankzij financiële steun van het Open Society Institute van miljardair George Soros.

 

Twijfel

Na zijn afstuderen ging Morozov vol idealisme aan de slag bij de non-profit nieuwsorganisatie Transitions Online (TOL). Deze organisatie promoot democratie in post-communistische landen in onder meer Oost- Europa en Centraal-Azië via nieuwe media. Zijn werkgever was erg enthousiast over hem, maar Morozov kreeg steeds meer bedenkingen bij de vermeende mogelijkheden van nieuwe media. Zijn twijfel stak voor het eerst de kop op na de protesten in Moldavië, die Morozov zelf als een van de eersten een ‘Twitter-revolutie’ had genoemd. Toen de protesten waren afgezwakt bleek dat er eigenlijk helemaal niet zoveel revolutionaire twitteraars waren in Moldavië. Andere communicatiemiddelen, zoals de ouderwetse telefoon, waren net zo belangrijk geweest. En dictaturen bleken ook niet zomaar in te storten. 'Sterker nog, sommige van hen overleefden de internetuitdaging en werden nog repressiever,' ontdekte Morozov. Zijn internetdroom zonk ineen.


Waanidee

Eenmaal bekomen van de deceptie besloot Morozov zijn NGO-baan vaarwel te zeggen en te onderzoeken hoe internet democratisering kon belemmeren. Dit resulteerde in The Net Delusion (2011), dat hij schreef tijdens een fellowship aan de Georgetown Universiteit in Washington. Daarnaast schreef hij talloze artikelen, die onder meer werden gepubliceerd in The Washington Post, The Economist, The Wall Street Journal, Newsweek en Slate.

(bron: Tegenlicht)
Een programma van De Balie en Uitgeverij De Wereld.

Media