dinsdag, 19 oktober 2010 00:02

FunX radiouitzending paspoortwet

Sinds september 2009 is er een nieuwe paspoortwet van kracht. De ingrediënten van het nieuwe paspoort bestaan uit vingerafdrukken, een biometrische gezichtsscan en een rfid-chip. Manu van FunX ging in gesprek met Sjerp van der Vaart, de directeur van het Europees Parlement Bureau Nederland, en vroeg hem naar de aanleiding van het nieuwe paspoort.

Luister naar de FunX uitzending van 3 oktober 2010

 


Ook hing biometrie-deskundige Max Snijder aan de lijn om inzicht te geven in de applicatie van de biometrie-techniek. Maar niet iedereen stond te springen om dat nieuwe paspoort.

Manu ontving in de studio de vertegenwoordigers van het Platform Bescherming Burgerrechten: Vincent Böhre, Vereniging Vrijbit: Miek Wijnberg en Stichting Privacy First: Charles van der Hoog.
Niet alleen het paspoort op zichzelf is een probleem, maar ook de opslag van alle extra data is problematisch.

In het laatste uur sprak Manu met Paul Cuijpers, één van de initiatiefnemers van www.nieuwpaspoort.nl, een op christelijke gronden geformuleerde kritische website over het nieuwe paspoort. Maar was de minister die verantwoordelijk was voor de invoering van de nieuwe paspoortwet niet ook christelijk?

De politiek secretaris van de Christenunie in Amsterdam Hugo Scherff sprak bij Spoken zijn twijfels uit over het nieuwe paspoort.

"De man zonder paspoort" is de titel die de Spoken-dichter Joost van Kersbergen gaf aan het Spook van deze week.