Vingerafdrukken weer verplicht voor ID-kaart

Dossier Paspoortwet zaterdag, 17 juli 2021 18:01

Op 13 juli heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel 35.552 (R2148) en daarmee herinvoering van de vingerafdrukplicht voor de ID-kaart. Ook het uitgeven van de sleutel aan andere naties, waarmee deze toegang te krijgen tot alle gegevens in de RFID-chip van de paspoorten en ID-kaarten maakt onderdeel uit van de wetswijziging.

Vrijbit heeft zich tot op het laatste moment ingezet om de Kamerleden ervan te overtuigen dat de vingerafdrukregistratie zowel ondoelmatig is, veiligheidsrisico’s schept en in strijd is met de fundamentele mensenrechten op bescherming van de privacy en lichamelijke integriteit.

Zie het eerder Persbericht, over de brief die Vrijbit schreef en de tekst van de petitie en vragenlijst n.a.v. de laatste nota’s van de staatssecretaris op 5-juli.

Dat de vingerafdrukken weer verplicht worden gesteld terwijl weigeraars al 12 jaar hiertegen procederen en in afwachting zijn van een oordeel hierover van het hoogste Mensenrechten Hof (EHRM) is domweg schandalig.

Het enige wat van deze belangrijke paspoortwetswijziging de meerderheid der senatoren kon boeien was het uiterlijk van de documenten. Men nam namelijk een motie aan dat er naast de EU vlag ook een Nederlandse vlag op de documenten gedrukt zou moeten worden.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 13 juli 2021 aangenomen met voorstemmen van de SGP, CDA, Fractie-Nannings, VVD, Fractie-Otten, GroenLinks, 50PLUS, PvdA, OSF, D66 en ChristenUnie.

Tegen stemden: FVD, SP, PVV en PvdD.

Vingerafdruk-weigeraars

Vanaf 2 augustus aanstaande treedt de wet in werking en kan men geen ID-kaart meer aanvragen als men geen vingerafdrukken daarvoor afstaat. Behoudens de mensen die volgens de Paspoort Uitvoeringsregeling(PUN) niet in staat zijn om dat te doen. Vrijbit zal ook deze ronde nieuwe vingerafdruk-weigeraars met raad en daad blijven bijstaan als zij hiertegen in verzet komen. Wie ook nu weer een nieuwe procedure wil beginnen kan voor steun daarbij contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via papierpost naar Kruisweg 32, 3513CT in Utrecht.

Uiteraard blijft Vrijbit de 6 mensen die een zaak hierover hebben aangespannen (en ontvankelijk zijn verklaard) bij het EHRM steunen.