E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Weer rechtszaak tegen de Biometrische gechipte IDkaart

Titel:
Weer rechtszaak tegen de Biometrische gechipte IDkaart
Wanneer:
Open datum
Locatie:
Utrecht
Categorie:
Rechtszaken

Omschrijving

's Ochtends de dag voor kerst dient in Utrecht (rechtbank Midden-Nederland) het beroep van Wijnberg vs de burgemeester van urecht tegen de biometrische gechipte ID-kaart. De tijd wordt nog later doorgegeven.

Het gaat om de queste van Wijnberg tegen het biometrische gechopte identiteitsbewijs. Een identiteitsbewijs wat Wijnberg nodig heeft om aan de maatschappij te kunnen deel nemen. Een document waarvan zij met haar medestanders na jaren actievoeren gedaan kregen dat de in 2009 verplichte vingerafdruk ervoor werd afgeschaft.Maar waarover nog steeds rechtszaken lopen bij het EU Hof voor de Rechten van de Mens in Staatsburg vanwege de vingerafdrukplicht voor paspoorten, de opslag van biometrische data door de overheid en de opslag van deze gegevens samen met het BSN in een op afstand uitleesbare chip van het document.

In dit specifieke geval draait het in de rechtszaak nu om het afgewezen verzoek aan de burgemeester om na uitgifte van de ID-kaart de onder protest gescande gezichtsopname van de pasfoto als digitaal bestand uit de overheidsdatabase te verwijderen en onuitleesbaar te maken via de RFID-chip.

Toelichting:

De klachten die na de uitspraak van de Raad van State in 2016 bij het EHRM zijn ingedioend liggen  in Straatsburg op de stapel 'nog te beoordelen'. In die zaak gaat het om de bezwaren tegen het moeten afgeven van biometrische data voor paspoort en ID-kaart en gebruik van biometrischedata in combi met BSN in de op afstand uitleesbare chip van het document.

Omdat de ID-kaart alweer verliep die Wijnberg had aangevraagd zodra daar geen vingerafdrukken meer voor gegeven hoefde te worden, moest zij opnieuw onder protest tegen de digi gezichtsopname en de RFID-chip een nieuw document aanvragen.Om de EHRM zaak niet kapot te laten gaan moet Wijnberg nu opnieuw het hele nationale circus van bezwaar, beroep en hoger beroep opnieuw doorlopen... in dit geval koos zij ervoor om dat te doen via de weg van verzoek verwijdering van de digi gezichtsopname achteraf.
 
Support voor, na en tijdens de zitting wordt zeer op prijs gesteld. Zodra het tijdstip vaststaat zal dit op de webagenda worden aangevuld


Locatie

Locatie:
Utrecht