Afdrukken

Uitgestelde rechtzaken Vrijbit tegen AP over onrechtmatige verwerking medische gegevens door zorgverzekeraars en NZa

Evenement

Titel:
Uitgestelde rechtzaken Vrijbit tegen AP over onrechtmatige verwerking medische gegevens door zorgverzekeraars en NZa
Wanneer:
vr, 10. maart 2017, 13:30 h - 15:00 h
Categorie:
Rechtszaken

Omschrijving

Vrijdagmiddag 10 maart dienen in Utrecht 2 rechtszaken over onrechtmatig verzamelen en verwerken van ieders medische gegevens door de Zorgverzekeraars en Nederlandse Zorg Autoriteit

Het gaat om de twee beroepszaken die Burgerrechtenvereniging Vrijbit aanspande tegen de Autoriteit Persoonsgegevens omdat deze toezichthouder weigert in te grijpen tegen het systematisch onrechtmatig verzamelen en verwerken van de medische gegevens van de gehele bevolking.

De zaak over de onrechtmatige gedragscode van de Zorgverzekeraars (zaaknr. UTR 16/3326 WBP V97) begint om 13:30 uur

De zaak over het DIS- Diagnose Informatie Systeem, van de Nederlandse Zorgautoriteit ( zaaknr. UTR 16/4199 WBP V93 ) begint om 15:00 uur.

De zitting vind plaats in het gerechtsgebouw van Utrecht, Vrouwe Justitiaplein 1 (vlakbij station Utrecht CS)

De rechters die de zaak behandelen zijn Mr Verburg, Mr Bouter-Rijksen en mr. Krans.

De zaak UTR 16/3326 WBP V97 gaat om het afgewezen verzoek van Vrijbit op 3 mei 2015 aan AP ( toen nog CBP) om een eind te maken aan de onrechtmatige verzameling en verwerking van medische gegevens door de Zorgverzekeraars . Zorgverzekeringsmaatschappijen die tot op de dag van vandaag met medische gegevens omgaan volgens een gedragscode die jaren terug al door de rechtbank Amsterdam werd veroordeeld als strijdig met de fundamentele rechten op bescherming van het privéleven van patiënten en medisch beroepsgeheim.