E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Rechtszaak tegen inzet gezichtsherkenningstechnologie via de Paspoortwet

Titel:
Rechtszaak tegen inzet gezichtsherkenningstechnologie via de Paspoortwet
Wanneer:
di, 24. december 2019, 09:45 h - 10:30 h
Locatie:
Utrecht
Categorie:
Rechtszaken

Omschrijving

Op 24-12-2019 dient bij de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht de beroepszaak van Wijnberg  vs burgemeester van  Utrecht. zaaknummer UTR 19/4305 BESLU V52

Lokatie: Vrouwe Justitiaplein 1,3511EX te Utrecht  Aanvang 9:45 uur duur van de zitting 45 minuten

Het gaat om de bezwaren van Wijnberg tegen de biometrische gechipte ID-kaart omdat de overheid zich via deze weg van iedere (onverdachte)burger een voor gezichtsherkenning geschikte digitale gezichtsopname toeeigent. Een zaak die samen met de nadere klachten over de paspoorten en ID-kaarten die,  na de uitspraak van de Raad van State in 2016 bij het EU Hof voor de Rechten van de Mens zijn ingediend.

In dit geval gaat het specifiek om de digitale gezichtsopname die van de aan te leveren pasfoto wordt gemaakt en die wordt opgeslagen in de overheidsdatabase en samen met het BSN in de op afstand uitleesbare chip van het document.

Toen Wijnberg, samen met haar medestanders voor elkaar had gekregen dat de in 2009 verplichting tot afgifte van vingerafdrukken voor de ID-kaart werd afgeschaft, vroeg zij- onder protest van de digitalisering van haar gezichtsopname een ID-kaart aan. Waarna ze door het bezit van een geldig ID-bewijs eindelijk na jaren weer aan het gewone maatschappelijke verkeer kon deelnemen. Maar omdat de behandeling van de kwestie een tergend langzaam verlopende juridische procedure vormt, moest Wijnberg na 5 jaar begin dit jaar alweer een nieuwe ID-kaart aanvragen. Waardoor zij, om de zaak in  Straatsburg niet ‘kapot’ te laten gaan, zich gedwongen zag om opnieuw het hele circuit van de uitputtend te volgen nationale rechtsgang van bezwaar en beroep te doorlopen. Dit keer is de insteek niet enkel zoals de lopende zaken de bezwaren tegen het moeten afgeven van biometrische gegevens, maar heeft Wijnberg het bevoegd gezag in deze( de burgemeester) gevraagd om de gedigitaliseerde gezichtsopname die van de pasfoto is gemaakt na uitgifte van het document uit de database te doen verwijderen en in de RFID-chip te deactiveren.

Zodra het tijdstip van de zitting bekend wordt gemaakt zal dit op de website agenda worden vermeld.

Support voor tijdens en na de zitting wordt zeer op prijs gesteld. het adres is Vrouwe Justitiaplein 1 te Utrecht.


Locatie

Locatie:
Utrecht